Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Naslov dela: Prevalenca in dejavniki tveganja za nastanek mišično-skeletnih obolenj pri pisarniških delavcih v dveh slovenskih podjetjih

Mentorica: pred. Vitoslava Marušič

Lucija Vesenjak se je v diplomskem delu poglobila v aktualno problematiko vse večje uporabe računalnikov in s tem tveganja za nastanek z delom povezanih mišično-skeletnih obolenj zgornjega uda. Za namene raziskave je prevedla Maastrichtski vprašalnik za zgornji ud, ga oblikovala za splet ter vprašalnik poslala zaposlenim v dveh slovenskih podjetjih, ki pri svojem delu uporabljajo računalnik. V kvantitativno obdelavo podatkov je bilo vključenih 102 v celoti rešenih vprašalnikov. Z raziskavo je bila ugotovljena visoka prevalenca (59,8%) vsaj en teden trajajočih mišično-skeletnih obolenj zgornjega uda v preteklem letu. Obolenja so bila na vseh področjih zgornjega uda pogostejša pri ženskah kot pri moških. Uporabljen vprašalnik se je izkazal kot zanesljiv in primeren za uporabo v praksi. Prevalenca mišično-skeletnih obolenj zgornjega uda v dveh slovenskih podjetjih je bila primerljiva z drugimi državami razvitega sveta.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »