Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Naslov dela: Primerjava koncentričnih in ekscentričnih izokinetičnih navorov mišic kolena ter njihovih razmerij pri zdravih mladih odraslih

Mentor: izr. prof. dr. Alan Kacin
Somentorica: asist. dr. Daša Weber

David Popič je v okviru svojega magistrskega dela opravil izvirno znanstveno raziskavo mišičnega nadzora stabilnosti kolenskega sklepa, izvedeno na vzorcu 31 zdravih mladih odraslih oseb, ki sicer niso športno dejavne. Avtor je z izokinetično dinamometrijo primerjali največje koncentrične in ekscentrične navore mišic kolena ter njihova konvencionalna in funkcionalna razmerja pri različnih hitrostih krčenja mišic in gibanja kolenskega sklepa. Hkrati je proučil tudi razlike v opazovanih parametrih med moškimi in ženskami. Rezultati kažejo, da največji koncentrični navori mišic kolena pri obeh spolih upadajo s hitrostjo krčenja. Pri tem imajo ženske pomembno manjše navore kot moški, tudi ko upoštevamo razliko v mišični masi, in pomembno manjša razmerja ekscentričnih navorov. Ob pomanjkanju objavljenih normativnih vrednosti zmogljivosti mišic kolena za zdravo nešportno populacijo, ugotovitve magistrskega dela zapolnjujejo pomembno vrzel v znanstveni literaturi. Predstavljajo tudi referenčni okvir za klinično funkcijsko diagnostiko in načrtovanje učinkovite fizioterapije oseb z okvarami kolenskega sklepa. Avtor je raziskavo izvedel z veliko mero samostojnosti in samoiniciativnosti ter v času študija že tudi objavil znanstveni članek v mednarodno indeksirani reviji s področja fizioterapije.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »