Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Vabimo vas, da se pridružite 10. Mednarodnemu znanstvenemu simpoziju Sokratska predavanja, ki bo v spletnem okolju ZOOM potekal v soboto, 9. decembra 2023, od 10:30 do 14h. Simpoziji Sokratska predavanja postavljajo v ospredje srečanje dodiplomskih študentov z aktualno problematiko, ki jo predstavijo vrhunski znanstveniki – ter prispevke mladih znanstvenikov v okviru sekcij.

Plenarno predavanje: Clinical Potential of MDC-EVs and traslational challenges

Logo

Prof. Giebel z Medicine, University Hospital Essen, Germany, bo izvedel plenarno predavanje o kliničnem potencialu MSC-EVs in translacijskih izzivih. Prof. Giebel poleg klinične dejavnosti opravlja tudi znanstvene raziskave na področju biologije izvornih celic, transplantologije, tumorske imunologije in zunajceličnih veziklov (EV). Od leta 2009 njegova skupina raziskuje metode izolacije in analize EV-jev, pri čemer se je osredotočila na EV-je, pridobljene iz mezenhimskih matičnih/stromalnih celic (MSC-EV). Predmet njihovega dela je optimizacija in validacija pridobivanja MSC-EV v obsegu, ki bi omogočil njihovo vključitev v klinično prakso. Od leta 2012 je aktiven član Mednarodnega združenja zunajceličnih veziklov (ISEV) in koordinira dokumente o stališču ISEV-a glede terapevtske uporabe EV. Poleg tega je predsednik nemškega združenja zunajceličnih veziklov (GSEV), ki ga je skupaj z drugimi nemškimi strokovnjaki za EV ustanovil leta 2017. Pred kratkim se je dr. Giebel vključil v Mednarodno združenje za gensko in celično terapijo (ISCT), ki zdaj vodi delovno skupino za EV-je, z namenom uvajanja MSC-EV-jev v klinično prakso. Dr. Giebel ima bogate izkušnje z izolacijo in karakterizacijo EV-jev. Njegova dela so bila citirana več kot 25.000 krat, njegov h-indeks je 53, najbolj citiran članek pa ima več koz 7000 citatov. Zaradi vse večjega zanimanja za EV biologijo je skupina vključena v več projektov in aktivno sodeluje z različnimi nemškimi in mednarodnimi skupinami.

Sekcije

Od 11:30 do 13:30 bodo plenarnemu predavanju sledila predavanja v sekcijah s področij:
- Medicine
- Veterine
- Fizioterapije
- Protetike
- Zelenega prehoda
- Kemije
- Terapevtske plazme
- Zunaceličnih veziklov
- Obnovljive rabe polimerov
- Kolidov in membran
- Fizike snovi
- Topologije in delcev
- Podjetništva, umetnosti in znanosti
- Digitalnega prehoda
- How to?

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Predstavljena bo tudi poster sekcija. Po dogodku bo izšel konferenčni zbornik.

Spremljevalni dogodki

Na predvečer dogodka, v petek 8.12.2023 ob 20h bo v okviru simpozija potekal Koncert organistke Roberte Schmid iz Neaplja, v Cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju.

Po Simpoziju bo v ponedeljek, 11.12.2023 ob 18h v Palači Kazina, Ljubljana Koncert klasične in sodobne glasbe (Program www.lkbf.si) Koncertu bo sledilo druženje ob prigrizku in kozarčku.

Tentativni program simpozija in program koncerta sta na domači strani Laboratorija za klinično biofiziko www.lkbf.si Registracija za dogodke ni potrebna.

Predloge za sekcije, predavanja in posterje sprejemamo do petka, 8.12.2023 (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Vljudno vabljeni!

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »