Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Med 13. in 18. februarjem 2023 je v San Salvadorju potekalo 4. transnacionalno srečanje partnerjev Erasmus + KA2 projekta SmartNurse – Developing Teachers´ and Nursing Students´ Competencies in Digital Nursing. V projektu sodelujejo visokošolske institucije iz Mehike (Universidad Autónoma de Aguascalientes (UAA) in  Universidad Autónoma de San Luis Potosí (UASLP)) in Salvadorja (Universidad de El Salvador (UES), Instituto Especializado de Educación Superior de Profesionales de la Salud (IEPROES) in Universidad Gerardo Barrios (UGB)) iz Latinske Amerike; ter evropski partnerji iz Finske (Tampere University of Applied Sciences (TAMK)), ki projekt koordinira ter Slovenije (Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani).

Namen projekta SmartNurse je posodobiti učni načrt za izobraževanje študentov zdravstvene nege v dveh državah Latinske Amerike z uporabo digitalnih orodij in aktivnih metod poučevanja. Omenjeni mednarodni projekt naslavlja opolnomočenje visokošolskih učiteljev zdravstvene nege v Latinski Ameriki (Mehiki in Salvadorju) z razvoju digitalnih kompetenc za učinkovitejše izvajanje pedagoških aktivnosti, prenos znanja na študente in posledično izboljšanje obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni med prebivalci Latinske Amerike. Triletni projekt sedmih partnerjev se je začel novembra 2020, glavnino razvijal ravno v času pandemije covida-19 in se bo zaključi letos novembra.

Transnacionalno srečanje sta tokrat gostili največja javna univerza v Salvadorju UES in zasebni inštitut IEPROES. Na otvoritveni slovesnosti, ki jo je povezoval prof. José Ismael Lopez Perez, so g. Borja Garcia Gidalgo, politični svetovalec pri Evropski službi za zunanje delovanje; rektor največje javne univerze v Salvadorju Mrc. Roger Armando Arias Alvardo, dekan Fakultete za medicino, dr. Saul Diaz Peña in predstojnica Oddelka za zdravstveno nego na UES prof. Lorena Paricia Jandres de Meléndez izrazili hvaležnost in podelili posebna priznanja za zasluge pri razvoju visokošolskega izobraževalnega sistema v državi Salvador, na največji javni univerzi UES in prispevek h krepitvi novih generacij študentov zdravstvene nege vodji projekta, Annukki Huuskonen, Katariini Kunnas, Hanne Mäki-Hakola, in Nini Smolander iz Finske TAMK. To posebno priznanje sta prejeli tudi sodelavki Zdravstvene fakultete UL, dr. Marija Milavec Kapun in dr. Jožica Čehovin Zajc.

Partnerji so na skupnem srečanju delali na razvoju SmartNurse metodologije, implementaciji v učne načrte s primerjavo pedagoških in zdravstvenih ustanov v sodelujočih državah, pripravo na izvedbo in evalvacijo tretje faze pilotiranja z uvedbo novih didaktičnih metod in pristopov v učne prakse, pripravo člankov in knjige z rezultati dela. Izveden je bil tudi nacionalni seminar s predstavitvijo najvidnejših rezultatov projekta. Na srečanju sta zunanja evalvatorja projekta podala spodbudne ocene projekta, in podala priporočila, ki so jih partnerji na srečanju naslovili s pripravo posodobljenega akcijskega in trajnostnega projektnega načrta.

Projekt potrjuje, da je globalna potreba po spletnem izobraževanju in komunikaciji o zdravstveni negi vse pomembnejša, kar generira regionalne in institucionalne zahteve glede zagotavljanja visokokakovostnega spletnega izobraževanja in posledično zdravstvenega varstva v kontekstu promocije zdravja, preprečevanja bolezni in obvladovanja kroničnih bolezni v zdravstvenem varstvu na primarni ravni. Uporaba digitalnih tehnologij in metod aktivnega učenja v partnerskih državah Latinske Amerike zagotavlja pomemben in velik korak za digitalizacijo v izobraževanju zdravstvene nege in tudi zdravstvenih storitev.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »