ALERGENI V ŽIVILIH KOT DEJAVNIK TVEGANJA ZA ZDRAVJE, 6.6.2018

  

Če ste nosilec živilske dejavnosti, organizator prehrane ali tehnolog v živilsko predelovalnem obratu, nosite veliko odgovornost, saj morate ob rastočem deležu alergij in intoleranc na prehranske komponente dosledno obvladovati prisotnost alergenov v živilih.
 
Ob pomanjkljivem znanju je lahko ogroženo zdravje ali celo življenje porabnikov vaših obrokov.
Znanje o mehanizmih in vzrokih za pojav alergij in intoleranc na snovi v hrani je dobrodošlo tudi za svetovalce v referenčnih ambulantah, centrih za krepitev zdravja, patronaži, dietetikom.
 
Ključna vprašanja, na katere morate kot oseba, ki dela v prehranski verigi, odgovoriti, so:  
  • Kako vzpostaviti sistematično kontrolo za obvladovanje alergenov v prehranskem objektu ali tehnološkem postopku?
  • Kakšna so zdravstvena tveganja v povezavi z alergeni v živilih?
  • Kako nadomeščati alergene v živilih pri načrtovanju jedilnikov?

Odgovore na ta vprašanja smo v sodelovanju s strokovnjaki s področja zdravstva, prehrane, sanitarnega inženirstva in mikrobiologije, pripravili v obliki izobraževanja z delavnicami:  

ALERGENI V ŽIVILIH KOT DEJAVNIK TVEGANJA ZA ZDRAVJE,
Zdravstvena fakulteta, 6.6.2018
 
Temeljni postopki priprave varne hrane v smislu dobre higienske prakse ter hkrati uporabe pravilne prehrane za skupine oseb ali varovancev z intoleranco oz. alergijami so zelo aktualni.

Udeležencem izobraževanja bodo predstavljene naslednje teme:

  • mehanizmi pojava intoleranc in alergij na nivoju imunskega sistema posameznika, najpogostejši alergeni v živilih,
  • novosti zakonodaje s področja označevanja alergenov v živilih,
  • sistemsko načrtovanje in obvladovanje alergenov kot dejavnikov tveganj v prehranskih in živilskih objekti,
  • možnosti nadomeščanja alergenov v živilih pri načrtovanju jedilnikov,
  • postopki vzorčenja in osnovni principi metod za ugotavljanje alergenov v živilski dejavnosti ter krvnih testov za ugotavljanje intolerance pri ljudeh.

Vse te informacije vam bodo pomagale, da boste uspešno proizvedli ali pripravljali zdravstveno ustrezna oz. varna živila.

Udeleženci se boste na praktičnih delavnicah seznanili s:

  • hitrimi metodami za ugotavljanje alergenov v živilih in na površinah,
  • uporabo metod za ugotavljanje alergij in intoleranc na hrano z ugotavljanjem protiteles v krvi z imunološkimi testi,
  • načrtovanjem jedilnikov z nealergenimi sestavinami.

Dogodek je namenjen vam, če ste:

  • organizator prehrane ali zdravstveno higienskega režima v različnih ustanovah ( bolnišnice, vrtci, šole, domovi za starejše, dijaški domovi, zdravilišča, rehabilitacijski centri ipd.),
  • tehnolog v živilsko – predelovalnih obratih,
  • profesor na šolah, ki se ukvarjajo s področjem prehrane in higiene živil,
  • zdravstveno osebje v referenčnih ambulantah, patronaži in centrih za krepitev zdravja,
  • diplomant dietetike, živilstva, prehrane sanitarnega inženirstva, zdravstvene nege in podobnih smeri.

 

PRIJAVA

PROGRAM bodo v sodelovanju s predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter strokovnjaki iz prakse, izvedli izkušeni predavatelji Zdravstvene fakultete s področja zdravstva, prehrane, sanitarnega inženirstva in mikrobiologije.

Kotizacija: 120 EUR z vključenim DDV.

Udeleženci ob zaključenem izobraževanju prejmete potrdila.

Za morebitne dodatne informacije pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., oziorma pokličite 01 300 11 65.

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Kategorija: Aktualne novice