"Temne plati hitre mode" predstavitev mobilne aplikacije Kabiné Šerinjon

  

header 2

V ponedeljek, 10. julija 2017, so v atriju galerije ŠKUC v Ljubljani študenti treh fakultet Univerze v Ljubljani - Zdravstvene, Naravoslovnotehniške in Fakultete za računalništvo, predstavili rezultate projekta »Temne plati hitre mode«. V okviru projekta sta, v sodelovanju s podjetjem Snaga Ljubljana, nastali spletna stran in mobilna aplikacija Kabiné Šerinjon, ki prinašata informacije o vplivih hitre mode na okolje in zdravje, spodbujata kritično razmišljanje, preizprašujeta samoumevnost posedovanja vedno novega in temeljita na sodelovalni potrošnji (collaborative consumption) oziroma souporabi.

Proizvodnja tako imenovane hitre mode negativno učinkuje na okolje - v tretjem svetu s pridelovanjem surovin, z uporabo nevarnih (v EU in ZDA prepovedanih) kemikalij, v razvitih državah pa z odpadki, ko oblačila po kratkem času zavržemo. Cenena nekakovostna oblačila slabo vplivajo na zdravje delavcev in potrošnikov, za proizvodnjo oblačil se skriva tudi suženjsko in otroško delo - od pridelave bombaža do dela v predilnicah in šivalnicah, potrošniki pa začarani krog revščine podpiramo z nakupi tovrstnih izdelkov.

Odgovor na hitro modo in nekritično potrošništvo je Kabiné Šerinjon: brezplačna e-knjižnica oblačil in modnih dodatkov slovenskih modnih oblikovalcev, pravičnotrgovinskih oblačil ter vintidž oblek iz Centra ponovne uporabe. Več o projektu, problematiki hitre mode in boljših izbirah lahko preberete na spletni strani www.snaga.si oziroma www.kabine-sherinjon.si, kjer je na voljo tudi povezava do mobilne aplikacije, prek katere si lahko izposojate oblačila in modne dodatke iz knjižnice Kabiné Šerinjon.

Projekt je nastal v okviru projektov »Projektno delo z gospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2016/2017«, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o projektu v prispevku 24ur.com na povezavi.

Avtorja fotografij: Iztok Ameršek in Helena Pavlovič Križaj

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo