Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. Marko Jeran - prejemnik Nacionalnega odličja Prometej za komuniciranje znanosti v Sloveniji

8. študentska babiška konferenca, na kateri bodo glavna tema porodni položaji, bo potekala v torek, 7. maja 2024.

Objavljavljen je razpis za prosta mesta pri izbirnem predmetu Študentsko tutorstvo v študijskem letu 2024/2025.

Izobraževanje bo potekalo v ponedeljek,
3. junija na Zdravstveni fakulteti.

Slider

Zadnje novice

Dogodki meseca zdravja in napovednik dogodkov meseca maja 2024

19.04.2024 | Obvestila ŠTUDENTI

V aprilu, v sklopu meseca zdravja, na UL potekajo različni dogodki, ki v ospredje postavljajo...

8. študentska babiška konferenca: Porodni položaji

17.04.2024 | Obvestila babištvo

Vabimo vas na 8. študentsko babiško konferenco. Glavna tema letošnje konference so porodni položaji. Študentska...

Dan ZF 2024 - 70-letnica našega delovanja

16.04.2024 | Obvestila SPLOŠNO

V četrtek, 30. maja 2024, bomo na prireditvi ob Dnevu Zdravstvene fakultete obeležili 70-letnico našega...

Napovednik


Maj
3030.05.2024 Dan ZF 

Junij

NAŠI ŠTUDIJSKI PROGRAMI

1. STOPNJA

UL ZF | Študijski programi - Babištvo

BABIŠTVO
1. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Delovna terapija

DELOVNA TERAPIJA
1. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Fizioterapija

FIZIOTERAPIJA
1. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Laboratorijska zobna protetika

LABORATORIJSKA ZOBNA PROTETIKA
1. Stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Ortotika in protetika

ORTOTIKA IN PROTETIKA
1. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Radiološka tehnologija

RADIOLOŠKA TEHNOLOGIJA
1. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Sanitarno inženirstvo

SANITARNO INŽENIRSTVO
1.stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Zdravstvena nega

ZDRAVSTVENA NEGA
1. stopnja

Več

2. stopnja

UL ZF | Študijski programi - Fizioterapija

FIZIOTERAPIJA
2. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Radiološka tehnologija

RADIOLOŠKA TEHNOLOGIJA
2. stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Sanitarno inženirstvo

SANITARNO INŽENIRSTVO
2.stopnja

Več
UL ZF | Študijski programi - Zdravstvena nega

ZDRAVSTVENA NEGA
2. stopnja

Več

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je našemu sodelavcu Marku Jeranu iz Laboratorija za klinično biofiziko Zdravstvene fakultete in Laboratorija za fiziko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, za leto 2020 podelila Nacionalno odličje Prometej za komuniciranje znanosti v Sloveniji. Priznanje je prejel zaradi izjemnih dosežkov v obliki:
- posredovanju vrednot znanosti mladim (učencem in dijakom),
- približevanja znanosti širši javnosti,
- promocije znanosti z dogodki in prireditvami,
- poljudnoznanstvenih ali strokovnih publikacij in
- znanstvene odličnosti.

Raziskovalna pot Marka Jerana je interdisciplinarno naravnana in predstavlja most med znanstveno-raziskovalnim delom in izobraževalnim sistemom po celotni vertikali. Njegovo življenje je prepleteno z znanostjo, saj kot strokovni sodelavec na področju kemije sodeluje pri pedagoškem in raziskovalnem procesu na Zdravstveni fakulteti (ZF) in Fakulteti za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani. Marko Jeran je mnenja, da je pravi raziskovalec oseba, ki zna še tako kompleksne pojme povedati na jasen in razumljiv način, in s tem družbi razkrije, kaj se dejansko dogaja za vrati pomembnih laboratorijev, ki puščajo svoj pečat družbi, v kateri živimo. Že na začetku svojega raziskovanja se je posvečal organski kemiji – kemiji naravnih spojin in preučeval kemijske pretvorbe za industrijsko uporabo. Kljub temu, da se aktivno ukvarja z zunajceličnimi vezikli in biofiziko, se še vedno posveča luminiscenci, zlasti kemi- in bioluminiscenci ter fluorescenci.

Kot glavni mentor že deset let skupaj s strokovnjaki mnogih uglednih izobraževalnih in raziskovalnih inštitucij ter industrije aktivno sodeluje raziskovalnem delu mladih. Bil je mentor že 76 raziskovalnim nalogam osnovnošolcev in srednješolcev. Nekateri njegovi varovanci svoje delo nadaljujejo s študijem oz. delom na domačih univerzah in na prestižnih svetovnih univerzah ter inštitutih ali pa so se usmerili v podjetništvo oz. industrijo. Na tekmovanjih Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki jih vodi in koordinira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), se izdelki osnovnošolcev in dijakov pod njegovim mentorstvom že nekaj let uspešno uvrščajo med najboljša v Sloveniji. Do sedaj so se njegovi varovanci uvrstili na mnoga državna in mednarodna tekmovanja in prejeli priznanja ter nagrade. Omenimo le nekatera: Krkine nagrade in priznanja, srečanje Expo Science, srečanje SciChallenge in srečanje EU Contest for Young Scientists – EUCYS. Pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije aktivno sodeluje in ustvarja tekmovanja kemije za Preglova priznanja in plakete, z Gimnazijo Moste pa tekmovanje osnovnih šol v kemijskih eksperimentih.

Marko Jeran rad svoje znanje deli tudi s širšo javnostjo. Njegova poljudno-znanstvena predavanja je mogoče spremljati na različnih dogodkih, med drugim na Festivalu znanosti v okviru Slovenske znanstvene fundacije. Sodeluje tudi kot tolmač kompleksnih vsebin tudi v medijih, na nacionalni televiziji (Ugriznimo v znanost, Izodrom, Male sive celice in podobno). Aktivno sodeluje tudi pri izvedbi raziskovalnih taborov in festivalov, kjer skupaj z mladimi odkriva skrivnosti raziskovalnega dela in inovacij. Skupaj s predmetno skupino za kemijo Zavoda RS za šolstvo je sodeloval tudi na konferencah in razpravah o dobrih praksah in inovacijah na področju pouka naravoslovnih vsebin.
Njegova bibliografija obsega širok spekter del, je avtor in so-avtor znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov, s katerimi želi znanstveni in širši javnosti približati različne naravoslovne pojave. Predvsem pa želi s svojim delom mlajšim nuditi podporo in jih usmerjati na pot karierne usmeritve.

Kot pravi sam, mu je v veliko zadovoljstvo, če lahko pomaga so-človeku do lepšega življenja, da se lahko z nasmehom na obrazu veseli jutrišnjega dne.

Alumni - Klub diplomantov

Spoštovane diplomantke in diplomanti ter študentke in študenti zaključnih letnikov Zdravstvene fakultete v Ljubljani!

Ker želimo ohraniti stik z vami tudi po končanem študiju oziroma obnoviti stike, vas vabimo, da se nam pridružite v Klubu diplomantov.

"Namen kluba je razvijati sodelovanje ter povezovanje fakultete s svojimi diplomanti, omogočiti stik in mreženje različnim generacijam naših diplomantov, negovati pripadnost diplomantov ustanovi ter skrbeti za ugled izobrazbe in poklica, pridobljenih na naši fakulteti."

Veselimo se sodelovanja z vami!
Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »