Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Metoda FELDENKRAIS 'gibanje je življenje – in učenje', praktična predstavitvena delavnica, 8.11.2022

Delavnica, ki sodi na področje somatike.

S tem izrazom označujemo različne metode, ki se osredotočajo na sposobnost vsakega posameznika, da uporabi moč zavedanja za izboljšanje tako fizičnih kot psihičnih funkcij. To nas vodi k lahkotnejšemu, kakovostnejšemu in zavestnemu življenju.

Pri metodi Feldenkrais z nežnimi, počasnimi gibi v kombinaciji z zavedanjem tega, kako se gibljemo in preizkušamo nove možnosti gibanja, sprožimo proces učenja, s katerim možgani reorganizirajo naše gibanje, da postane lahkotnejše in bolj učinkovito.

Udeleženci delavnice bodo spoznali ozaveščanje skozi gib (angl. awareness through movement).

Gre za delo v skupini, pri katerem Feldenkrais pedagog z ustnimi navodili udeležence vodi skozi zaporedje raznolikih gibalnih kombinacij in jih spodbuja, da vsak gib izvedejo čim počasneje, s čim manj mišičnega napora, v skladu z njihovimi zmožnostmi, na čim bolj prijeten in vsakič malce drugačen način ter da posvetijo pozornost temu, kako zaznavajo in občutijo svoje telo v mirovanju in med gibanjem.

Učinki metode so večplastni in zaznavni tako na fizični kakor tudi na psihični ravni, saj so naši mentalni in čustveni vzorci neločljivo povezani z našo držo, mišičnim tonusom ter načinom gibanja.

Metoda je koristna za umirjanje stresnega načina življenja, za blaženje kroničnih bolečin, za blaženje posledic poškodb možganov in nevroloških težav, pri delu z otroki z razvojnimi motnjami, kot podpora psihoterapiji, za razvijanje vrhunskih sposobnosti športnikov in uprizoritvenih umetnikov ter za ohranjanje splošne psihofizične vitalnosti.

Pred delavnico bo teoretični del, po delavnici bodo imeli udeleženci možnost diskusije.

Kdaj, kje?
Zdravstvena fakulteta UL, 8.11.2022, od 15.30 do 17.30.

Kaj pridobim z udeležbo na izobraževanju?
Udeleženci delavnice bodo lahko izkusili moč majhnih, počasnih, diferenciranih gibov, prek katerih se bodo začeli bolje zavedati lastnega telesa, ki bo postalo bolj povezano v skladno gibalno celoto.

PRIJAVA

Kotizacija:
10 EUR z DDV.

Komu je izobraževanje namenjeno?
Vsem, ki se želijo gibati sproščeno in lahkotno, izboljšati držo, ravnotežje, koordinacijo in gibljivost, preseči gibalne omejitve, ki so posledica bolezni ali poškodb, izboljšati samopodobo in postati bolj samozavestni, ponovno vzbuditi otroško radovednost in ustvarjalnost, spremeniti svoje vedenjske vzorce, razviti svoje potenciale in se počutiti v svojem telesu (spet) doma.

O avtorju metode:
Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984), jedrski fizik in mojster borilnih veščin, je metodo razvil zaradi poškodbe kolena, ki jo je utrpel v mladosti in ki mu je močno poslabšala kakovost življenja. Prognoza je bila kljub morebitni operaciji slaba, zato se Feldenkrais ni odločil za poseg, ampak si je sklenil pomagati sam. Z analitičnim pristopom je ugotovil, da so za delovanje poškodovanega kolena odločilni možgani. Začel je raziskovati, kako uporablja koleno in med počasnimi premiki sklepa je sčasoma razvil zavedanje do te mere, da je lahko zaznal subtilne povezave med deli telesa. ˝Noben del telesa se ne more premakniti ne da bi bili pri tem vključeni vsi drugi deli telesa,˝ je zapisal. Ta holistični princip njegovo delo razlikuje od drugih pristopov k delu s telesom. Metoda, ki se danes imenuje po njem, je sinteza različnih znanstvenih ved, v katere se je poglabljal in z njenimi principi pomagal ne samo sebi, temveč tudi številnim drugim. O svojem delu je napisal več knjig.

Kdo bo vodil izobraževanje?
Delavnico bo vodila doktorica veterinarskih znanosti dr. Mateja Pate, dr. vet. med., ki je po opravljenem štiriletnem izobraževanju na Feldenkrais Institut Wien leta 2021 pridobila tudi naziv certificirana Feldenkrais pedagoginja. K študiju metode jo je pritegnil izjemen potencial učenja prek gibanja in lastna izkušnja blagodejnih učinkov metode na težave s hrbtom. Od leta 2018, ko je pridobila mednarodno veljavno licenco za vodenje skupinskih lekcij, vodi ozaveščanje skozi gib kot redno tedensko vadbo v Ajdovščini, Postojni in v zadnjih dveh letih tudi v spletnem okolju. Poleg tega je doslej organizirala šest spletnih delavnic na temo blaženja stresa, razbremenjevanja ramen, hrbtenice, drže in hoje. Ob poučevanju se neprestano dodatno izobražuje pod mentorstvom svetovno uveljavljenih Feldenkrais pedagogov. Metodo Feldenkrais je doslej predstavila javnosti ob različnih dogodkih (npr. tedni vseživljenjskega učenja) in v različnih organizacijah (Ministrstvo za kulturo RS, Društvo bolnikov s fibromialgijo, Univerza za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina) ter v različnih medijih (Planinski vestnik, Pogled, Lokalne Ajdovščina, Bogastvo zdravja, Latnik, Večer v nedeljo, Radio Maribor in Radio Prvi RTV SLO). Za monografijo Sodobne metode v psihoterapiji in energijski psihologiji je prispevala poglavje o vplivih metode Feldenkrais na duševno zdravje.

Dostop do vsebine člankov je na voljo na spletni strani www.mikrogib.si.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »