Prosimo poskrbite, da je na strani omogočen JavaScript, ki poganja dodatek za dostopnost. UL - Zdravstvena fakulteta

Umivanje rok je postopek, ki se ga pogosto smatra za splošno poznanega, žal pa izvajanje higienskih praks v družbi pokaže, da temu ni tako. Zato je treba k usvajanju higiene rok pri najmlajših pristopiti sistematično, z veliko razumevanja, potrpežljivosti in ljubezni ter po možnosti na zabaven način. V sodelovanju med članicami Univerze v Ljubljani (Zdravstvena fakulteta, Medicinska fakulteta, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Pedagoška fakulteta in Filozofska fakulteta) ter Zasebnim vrtcem Sonček smo v sklopu razpisa za projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023 pripravili projekt, s katerim smo želeli nasloviti prav usvajanje higiene v skupini otrok v vrtcu. Nosilec projekta dr. Gregor Jereb prihaja z Zdravstvene fakultete. Na projektu so sodelovali študenti Ana Vlahovič, Tjaša Erjavec, Manca Kukovičič, Filip Bregar, Anita Kermavner, Eva Šefic, Julija Brudar, Špela Muha, Erika Mohorčič in Nika Nardin, mentorice z zasebnega vrtca Sonček Tanja Jereb, Zlata Grofelnik, Ines Sabol in Katja Polajnar ter pedagoški mentorji dr. Gregor Jereb, dr. Andreja Kukec, dr. Stojan Kostanjevec in dr. Petra Černe Oven.

Nastala je zbirka gradiv s področja higiene rok za vzgojitelje, starše in otroke z naslovom »Čist (hud) komplet za čisto čiste roke«, ki vključuje teoretična izhodišča, nabor pesmi, avtorske ilustracije in strip, seznam priporočenih virov, predlog različnih aktivnosti v skupini s področja usvajanja umivanja rok, označevalce v prostoru, predlog praktičnih poskusov, družabne in gibalne igre in uporabo lutke. Omenjeno gradivo je v obliki elektronske publikacije objavljeno nahttps://www.zf.uni-lj.si/images/stories/datoteke/Zalozba/Komplet.pdf in je prostodostopno vsem pedagogom po slovenskih vrtcih in zainteresirani javnosti.

Zaključek projekta v sklopu razpisa za projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Spletna stran za nemoteno in pravilno delovanje uporablja osnovne nujne piškotke. Obvezni piškotki in piškotki, ki ne obdelujejo osebnih podatkov, se naložijo samodejno, brez predhodne privolitve in z njimi ne obdelujemo nobenih podatkov. Analitičnih piškotkov ne uporabljamo. Več o piškotkih »