AQU@TEACH poletna šola podjetništva


E                        Small white

Skupina 5 študentov študijskega programa sanitarno inženirstvo 1. stopnje (Anea Arnuga Erjavec, Pia Čepič, Nika Ferjan, Katjuša Mežek in Tina Šaula) se je skupaj s študenti iz Univerz v Španiji, Švici, Veliki Britaniji, študenti Biotehniškega centra Naklo in skupaj s člani projektne skupine ZF (izr. prof. dr. Tjaša Griessler Bulc, doc. dr. Darja Istenič, dr. Franja Prosenc, doc. dr. Andrej Ovca) udeležilo poletne šole podjetništva, ki je bila izvedena v okviru projekta Aqu@teach med 8. 7. in 12. 7. 2019.

Projekt Aqu@teach (vodja na ZF: izr. prof. dr. Tjaša Griessler Bulc) v katerem študenti sodelujejo že od meseca marca 2019 naprej je namenjen razvoju e-učenja. Tekom poletne šole so študenti razdeljeni v mednarodne skupine svoje tehnično znanje akvaponike nadgradili z razvojem lastne profitne ali neprofitne poslovne ideje. Svoje poslovne ideje so nato zadnji dan poletne šole predstavili zainteresiranim deležnikom, ki so izmed petih idej izbrali najbolj prodorno, z imenom "AquaVille".

 

D SOZU4WwAA2Equ

D SOZUzX4AEnm0e

IMG 20190713 184708 kopija

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo

Poletna šola: Food safety and healthy living

Študenti študijskega programa sanitarno inženirstvo 1. stopnje (Nina Vadnjal, Simona Katirn Galun, Pia Vozelj in Tilen Tkalec) so se, skupaj s kolegi iz Hrvaške, Italije, Portugalske in Romunije udeležili poletne šole:

»Food safety and healthy living«,

ki je potekala v okviru CEEPUS mreže (CIII-RO-1111-03) med 30. 6. 2019 in 3. 7. 2019 v mestu Brašov, Romunija.

V okviru poletne šole so se ukvarjali s tematikami na področju antioksidantov, mikotoksinov, bakterijske rezistence na antibiotike, etičnimi dilemami v povezavi z zagotavljanjem varnosti hrane, alergijami, genetskim testi in prehrano v otroštvu.

Foto utriniki: 

IMG 20190702 WA0002

IMG 20190702 WA0031

IMG 20190702 WA0028

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo

Sodelovanje študentov sanitarnega inženirstva na tekmovanju »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2019«

 

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je 11. junija 2019 priredila tekmovanje za študente Ecotrophelia Slovenija 2019. Tekmovanja s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov, ki je potekalo že 11. leto zapored, se je udeležilo 8 ekip študentov z različnih fakultet in univerz. V ekipi BARonia sta pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik sodelovali tudi študentki 3. letnika študijskega programa sanitarno inženirstvo 1. stopnje, Nika Ferjan in Patricia Lapajne.

Ekipe so poleg svojega izdelka, na tekmovanju komisiji pripravile tudi degustacijo, ter obširen dosje, v katerem poleg podrobne predstavitve izdelka analizirajo ekonomski ter marketinški vidik proizvodnje izdelka za slovenski in tuji trg. Svoj izdelek so ekipe predstavile sedemčlanski strokovni komisiji.

Razglasitev in podelitev nagrad zmagovalcev bo v četrtek, 20. junija 2019.

viber image 2019 06 11 09 03 09 viber image 2019 06 11 09 03 25

Foto: Mojca Jevšnik

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo

Poletna šola: When the stakes are high: Water Engineering and Global Diplomacy for Sustainable Cities Decentralized Sanitation, Recycling and Zero-waste concepts

 

 

Študenti študijskega programa sanitarno inženirstvo 1. in 2. stopnje (Lovro Tomazin, Karmen Gorše, Lucija Grkman, Lana Flisar, Katja Fefer, Jena Jamšek, Nika Ferjan) so se skupaj s študenti iz skupno 15 držav udeležili poletne šole:

"When the stakes are high: Water Engineering and Global Diplomacy for Sustainable Cities Decentralized Sanitation, Recycling and Zero-waste concepts Summer School",

ki je potekala med 18. 6. 2019 in 28. 6. 2019 v Piranu.

V okviru poletne šole so se srečali s tematikami, ki vključujejo socialno-ekonomske, tehnične, okoljske ter zdravstvene vidike tveganja za decentralizirane sisteme čiščenja odpadnih voda, sonaravne metode, integrirano upravljanje vodnih virov, procese upravljanja voda, njihovo konceptualizacijo in prve korake k njihovi praktični uporabi.

Poletna šola je potekala v so-organizaciji Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Zürich University of Applied Sciences iz Švice in Global Water Partnership za osrednjo in vzhodno Evropo (GWP CEE).

Pri izvedbi poletne šole so v imenu zdravstven fakultete pod vodstvom izr. prof. dr. Tjaše Griessler Bulc (članica organizacijskega odbora) sodelovale tudi sodelavke Oddelka za sanitarno inženirstvo viš. pred. Mag. Nevenka Ferfila, prof. dr. Polonca Trebše in doc. dr. Darja Istenič

Več o dogajanju na poletni šoli si lahko preberete v prispevku na povezavi.

piran

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo

7. junij - Svetovni dan varne hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varne hrane. 7. junija 2019 so tako Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Državni Svet Republike Slovenije in European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network organizirali posvet z naslovom Svetovni dan varne hrane 2019 - Udejanjanje varnosti živil v stroki, praksi in izobraževanju. Na posvetu, ki je potekal v Državnem svetu RS sta aktivno sodelovala tudi sodealvca Oddelka za sanitarno inženirstvo doc. dr. Mojca Jevšnik in doc. dr. Andrej Ovca.

Publikacija izdana ob tej priložnosti je dostopna na: http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/svetovni_dan_varne_hrane-publikacija.pdf

Video posnetek celotnega posveta je dostopen na spletni strani Državnega sveta: http://www.ds-rs.si/?q=novice/svetovni-dan-varne-hrane-2019

0706 1 2019 10

Foto: Jure Močnik

Kategorija: Obvestila - sanitarno inženirstvo